Žalúdočná Dráždiaca

Podávame chorým so sníženou kyslosťou žalúdočnej šťavy, pri žalúdočnom katáre, po operáciách žalúdka, pri zhubnej chudokrvnosti a pri nechutenstvách rozličného pôvodu. Podávame chuťovo výrazné pokrmy, ktoré svojím vzhľadom a chuťovosťou vzbudzujú chuť na jedlo. Podávame silné zeleninové a mäsové vývary, šťavy z mäsa, aromatické druhy zeleniny, zrnkovú kávu.

Solíme priemerne. Obmedzujeme sladké a mliečné pokrmy. Namiesto ostatných druhov korenia používame huby, kapary, chren a zelené vňate

( petržlen, zeler, pažítka, kôpor ). Veľký dvôraz kladieme na pestrosť jedálného lístka, ktorý má obsahovať všetky druhy obľúbených jedál.

Nevhodné pokrmy pre žalúdočnú dráťdiacu dietu: tučné druhy mäsa,nakladané druhy mäsa, údeniny, (okrem šunky), nakladané ryby, oškvarky,údená slanina,kapusta, kel, kyslé uhorky, čerstvé pokrmy z kysnutého cesta, korenie ( čierné korenie, paprika, nové korenie, tymián, polievkové korenie).