Úvod o rozdelení diet

 

Diétny systém

 Diétna strava je súčasťou liečebného systému
Hlavnou zásadou je úsilie maximálne priblížiť liečebnú výživu správnej (racionálnej) výžive zdravého človeka
Dietetika v spoločnom stravovaní sa používa od II. svetovej vojny

Požiadavky na požívatiny v diétnom stravovaní

1. Dobre poznať zloženie a význam jednotlivých druhov požívatín
2. Používame len najhodnotnejšie a čerstvé druhy
3. Do úvahy berieme biologickú a energetickú hodnotu
Mäso používame len z kvalitných druhov – chudé mäso, obmedzujeme údené mäso, aromatické mäsá, mäso zveriny a baranie, vnútornosti, údenárske výrobky

Ryby obmedzujú sa tučné, údené a nakladané ryby a niektoré druhy morských rýb
maslo najvhodnejší tuk, nesmie sa používať prepaľované – škvarené maslo

Ostatné tuky najvhodnejší je olivový olej, nedovolené sú masť a slanina (tiež margarín a iné emulgované tuky

Zelenina veľký obsah vitamínov, nerastných látok a vlákniny, obmedzujeme zeleninu, ktorá nadúva (kapusta, kel, uhorky)

Ovocie vhodný doplnok, v receptúrach sa uvádza vhodný druh ovocia a spôsob spracovania (čerstvé, kompóty, prelisované, ovocné šťavy)

Zemiaky pri niektorých diétach sa obmedzujú – nevhodné je vysmážanie

Strukoviny nie sú dovolené, ak tak prelisované – kaše, polievky

Mlieko a mliečne výrobky nie sú základnou potravinou ako kedysi, obmedzuje sa egalizované, používa sa acidofilné (kefír, jogurt), používa sa mäkký tvaroh, obmedzujú sa tučné a aromatické druhy syrov

Vajcia ako súčasť pokrmov, najvhodnejšia príprava v pare a nie na tuku a na tvrdo

Korenie a soľ obmedzené použitie silného a aromatického korenia – namiesto toho zelené korenie – pažítka, petržlen, kôpor, ligurček

Káva a alkoholické nápoje nie sú povolené, výnimky určí lekár